19-06-2024

Opletten voor discriminatie bij ontslag: Arbeidshof staat de cumulatie van drie schadevergoedingen toe

Zoals de meeste werkgevers wel weten, verbieden de Belgische discriminatiewetten een ontslag dat gebaseerd is op discriminerende gronden. Toch staat niet iedere werkgever even op de rem alvorens een ontslagbrief uit te sturen, terwijl voorzichtigheid net steeds belangrijker wordt. We leggen uit waarom dat zo is.

Eerder dit jaar heeft het Arbeidshof van Antwerpen een belangrijk arrest gewezen waarbij het een cumulatie van drie schadevergoedingen wegens discriminatie toestond.

De werkneemster in kwestie werd kort na haar moederschapsverlof en tijdens een periode van postnatale depressie ontslagen. Hoewel de werkgever het ontslag verantwoordde door te verwijzen naar economische redenen als gevolg van de coronacrisis, oordeelde het Hof dat de timing en omstandigheden van het ontslag wezen op discriminatie.

Vooral opmerkelijk is dat het Hof besloot om de werkgever te veroordelen tot alle drie door de werkneemster gevorderde schadevergoedingen. Zo werd de werkgever veroordeeld tot betaling van:

  1. Zes maanden loon wegens schending van de moederschapsbescherming;
  2. Zes maanden loon wegens discriminatie op grond van geslacht;
  3. Zes maanden loon wegens discriminatie op grond van gezondheidstoestand.

Volgens het Hof dient elke schadevergoeding een ander beschermingsdoel en vergoedt elke vergoeding een andere vorm van schade. De beschermingsvergoeding uit de Arbeidswet heeft als doel om de negatieve gevolgen van een ontslag tijdens moederschapsbescherming te compenseren, terwijl de schadevergoedingen uit de Genderwet en de Antidiscriminatiewet zowel materiële als morele schade vergoeden die voortvloeit uit discriminerende handelingen. Het Hof besliste dat de werkneemster aantoonde dat zij voor elk van de drie inbreuken afzonderlijk schade leed.

Dit arrest benadrukt opnieuw hoe belangrijk het is voor werkgevers in België om voorzichtig om te gaan met ontslagen die (zelfs een schijn van) discriminatie doen vermoeden. Het bevestigt ook de trend in de rechtspraak van de arbeidsrechtbanken en -hoven om verschillende schadevergoedingen naast elkaar op te leggen.

Het is daarom essentieel om bij elke ontslagbeslissing rekening te houden met de wettelijke beschermingen en ervoor te zorgen dat het ontslag gebaseerd is op legitieme, niet-discriminerende gronden.

Een verwittigd werkgever is er twee waard. Heeft u vragen hierover? Crowe Spark Legal staat klaar om u te adviseren over het naleven van de antidiscriminatiewetgeving en andere arbeidsrechtelijke kwesties.

Ondanks alle zorg die besteed is aan het opstellen van deze tekst, blijven onvolkomenheden mogelijk en kan de informatie hierin intussen achterhaald zijn door recente wetswijzigingen. De inhoud van deze nieuwsbrief is louter informatief en kan niet worden beschouwd als een volwaardig juridisch advies. Crowe Spark Legal en de auteurs van deze nieuwsbrief kunnen dan ook niet aansprakelijk gesteld worden voor de juridische volledigheid van onze nieuwsbrieven. Voor concrete vragen of informatie aangepast aan uw persoonlijke situatie kunt u uiteraard ons kantoor bereiken.

Benieuwd naar onze unieke aanpak?