16-04-2024

Het Terug Naar Werk-fonds: nieuwe regels bij medische overmacht

De bijzondere procedure medische overmacht laat toe om de arbeidsovereenkomst van een langdurig zieke werknemer te beëindigen als de werknemer door de preventieadviseur-arbeidsarts definitief ongeschikt wordt verklaard om het werk uit te voeren. Er is sprake van medische overmacht wanneer er geen passend aangepast werk wordt gevraagd of als dat niet kan worden aangeboden. Het inroepen of vaststellen van deze medische overmacht kan in wederzijds akkoord door beide partijen of eenzijdig door de werkgever of de werknemer.

Wanneer de werkgever eenzijdig de medische overmacht vaststelt, moest hij de arbeidsongeschikte werknemer tot voor kort een outplacementbegeleiding aanbieden ter waarde van 1.800 euro.

De wetgever heeft er nu voor gekozen deze verplichting vanaf 1 april te vervangen door een 2 nieuwe verplichtingen ten aanzien van het ‘Terug naar werk-fonds’, beheerd door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV).

Concreet betekent dit dat elke werkgever die zich op medische overmacht beroept, binnen 45 kalenderdagen twee zaken moet doen:

  1. De werkgever moet het Terug Naar Werk-fonds een aantal identificatiegegevens van zowel de werkgever als de betrokken werknemer meedelen. De aangifte van deze gegevens gebeurt elektronisch via de website van het RIZIV of op papier via een model ter beschikking gesteld op de website van het RIZIV;

  2. Daarnaast moet de werkgever een bijdrage van 1.800 euro storten in het Terug Naar Werk-fonds. Na de notificatie aan het RIZIV ontvang je als werkgever automatisch een uitnodiging tot betaling.

De werknemer in kwestie kan dan vervolgens via tussenkomst van het Terug Naar Werk-fonds een gespecialiseerde dienstverlening op maat aankopen, met als doel om terug professioneel actief te worden. De werknemer ontvangt hiervoor een bon ter waarde van € 1.800, die hij of zij kan besteden aan begeleiding bij een erkende dienstverlener.

Indien je als werkgever deze verplichtingen niet nakomt, riskeer je gestraft te worden met een sanctie van niveau 2 (een strafrechtelijke boete van 400 euro tot 4.000 euro, of een administratieve geldboete van 200 euro tot 2.000 euro).

Meer weten over de bijzondere procedure medische overmacht en welke verplichtingen hier als werkgever bij komen kijken? Contacteer dan één van onze specialisten.

Ondanks alle zorg die besteed is aan het opstellen van deze tekst, blijven onvolkomenheden mogelijk en kan de informatie hierin intussen achterhaald zijn door recente wetswijzigingen. De inhoud van deze nieuwsbrief is louter informatief en kan niet worden beschouwd als een volwaardig juridisch advies. Crowe Spark Legal en de auteurs van deze nieuwsbrief kunnen dan ook niet aansprakelijk gesteld worden voor de juridische volledigheid van onze nieuwsbrieven. Voor concrete vragen of informatie aangepast aan uw persoonlijke situatie kunt u uiteraard ons kantoor bereiken.

Benieuwd naar onze unieke aanpak?