07-03-2024

Verplichte invoering van het opleidingsplan: Let op de deadline!

Op basis van de wet van 3 oktober 2022 moeten werkgevers vanaf het jaar 2024 één keer per jaar, alleszins vὀὀr 31 maart, een opleidingsplan opstellen voor hun werknemers. Met deze deadline in het vooruitzicht zetten we graag een aantal belangrijke principes van het opleidingsplan voor u op een rijtje.

  • Voor welke werkgevers?

Deze verplichting is van toepassing op werkgevers die twintig of meer werknemers tewerkstellen. Werkgevers met minder dan twintig werknemers hoeven dus geen opleidingsplan op te stellen.

  • De vorm en de invoering van het opleidingsplan

De werkgever moet zich niet houden aan een verplicht model en kan vrij de vorm van het opleidingsplan bepalen. De mogelijkheid bestaat wel voor de sociale partners om in de toekomst via een collectieve arbeidsovereenkomst de minimale voorwaarden vast te stellen waaraan het opleidingsplan moet voldoen. Dat is tot nu toe niet gebeurd.

Nadat het plan is opgesteld, zal de werkgever zijn ontwerp van opleidingsplan moeten voorleggen aan de ondernemingsraad. Dit moet ten minste vijftien dagen voor de vergadering van de ondernemingsraad gebeuren, zodat de leden tijd hebben om het plan te onderzoeken en advies te geven.

Indien er geen ondernemingsraad bestaat, zal de vakbondsafvaardiging moeten worden geraadpleegd. Als er ook geen vakbondsafvaardiging is, dan zal de werkgever het opleidingsplan moeten voorleggen aan de werknemers zelf, ten laatste tegen 15 maart.

Na het overleg en advies, wordt de inhoud van het opleidingsplan definitief vastgesteld. Dat gebeurt ten laatste op 31 maart van het jaar waarvoor het plan geldt. Er moet dus jaarlijks een herziening gebeuren.

Tot slot zal de werkgever – volgens de wet - binnen een maand na de inwerkingtreding van het opleidingsplan, een kopie ervan moeten bezorgen aan de ambtenaar die door de Koning werd aangewezen. Momenteel werd er echter nog geen ambtenaar aangeduid.

Voorlopig zal het opleidingsplan dus enkel moeten worden bewaard binnen de onderneming. De werknemers en hun vertegenwoordigers zullen in ieder geval steeds op hun eenvoudige vraag het opleidingsplan moeten kunnen inzien.

  • Aandachtspunten

Hoewel het opleidingsplan van toepassing is voor alle werknemers, moet er bij de opmaak van het opleidingsplan bijzondere aandacht worden geschonken aan werknemers die ten minste 50 jaar oud zijn en aan een aantal specifieke risicogroepen, zoals werknemers met een handicap. Het opleidingsplan moet ook oog hebben voor de gelijkheid tussen vrouwen en mannen.

De wetgeving bevat voorlopig geen concrete sanctie wanneer een werkgever geen opleidingsplan maakt. In bedrijven met een ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging, zal het intern sociaal overleg voor voldoende druk zorgen om een plan uit te werken.

Heeft u vragen over het uitwerken en invoeren van uw opleidingsplan, of andere arbeidsrechtelijke vragen? De advocaten van Crowe Spark Legal staan voor u klaar.

Despite all care taken in the preparation of this text, imperfections remain possible and the information contained herein may be superseded by recent legislative changes. The content of this newsletter is for information purposes only and cannot be considered full legal advice. Accordingly, Crowe Spark Legal and the authors of this newsletter cannot be held liable for the legal completeness of our newsletters. For specific questions or information adapted to your personal situation, you can of course contact our office.

Want to hear about our unique approach?